Hogere Integratiekunde

De jonge vrouw worstelde al enige tijd met het luxeprobleem: tijd met haar vriend doorbrengen of zelf zoveel mogelijk haar eigen ambities najagen, ook als de droombaan een van hen naar een ver land zou voeren. Meegaan zou dan voor een van de twee vertraging in de opbouw van de eigen carrière betekenen, thuisblijven zou op den duur wel eens het einde van de relatie kunnen betekenen.

Er zijn in de geschiedenis natuurlijk wel meer stellen geweest met ten minste één ambitieuze of reislustige partner die voor dit soort moeilijke beslissingen hebben gestaan. Het verschil met nu is dat steeds vaker beide partners tegelijkertijd een succesvolle carrière kunnen nastreven. Daar zijn we natuurlijk vooral heel dankbaar voor, deze ontwikkeling heeft ons veel welzijn en meer evenwicht tussen de sexen gebracht. Helaas wordt ook steeds duidelijker dat er een keerzijde zit aan de toegenomen individualisering: meer echtscheidingen, meer jongeren die moeite hebben om een relatie aan te gaan en vast te houden, biologische klokken die vaker vastlopen en resulteren in ongewenste kinderloosheid, meer eenzaamheid onder ouderen en minder binding en betrokkenheid met de medemens.

Moeten we die lang verworven vrijheden dan weer opofferen en de partner met de grootste ambitie binnen de relatie de vrije hand geven? Weer jong trouwen, vroeg kinderen krijgen, ongeacht de prijs hiervan voor de persoonlijke ontwikkeling van een of meer leden van het gezin?

Terug naar af kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn, maar wat heeft deze tijd dan wel nodig? Zelf liep ik thuis onlangs ook weer eens tegen een stevige knoop op in onze wirwar aan loopbanen, kinderen, de gezamenlijke relatie, sociale levens en huishouden. Het was weer eens chaos geworden en de prioriteiten lagen dusdanig verkeerd dat de stemming in huis wat grimmiger begon te worden. Uiteindelijk vonden we de weg terug na een goed gesprek over onze wezenlijke gevoelens, grenzen en behoeften. Opeens werd weer duidelijk dat prioriteit nummer 1 nog steeds was: er samen uitkomen, ongeacht eventuele verliezen op sociaal, loopbaan of financieel gebied. Dit schiep een hoop duidelijkheid in de te maken keuzes, en belangrijker, het was op slag weer gezellig in huis. Om de wijze woorden van mijn moeder aan te halen: 'Er is een tijd voor alles, maar niet alles hoeft tegelijkertijd.'

Terug naar overzicht

Bekijk ook

Website laten maken door Modual.