'Getting Unstuck'

Impasses: betekenisvol maar niet zonder gevaar

Ook de leuke dingen van je leven kunnen je in zo’n impasse brengen, zoals een verliefdheid of het krijgen van een prachtige baby. Twee dingen hebben deze gebeurtenissen gemeen: je ziet ze niet aankomen en de serieuze pogingen om jezelf uit het moeras te trekken lijken de zaak slechts te verergeren. Daar zit tegelijkertijd het gevaar van een persoonlijke crisis: het is buigen of barsten. Of het lukt je om dwars door de narigheid heen te zwemmen en je komt vanzelf (of met een beetje hulp) weer bovendrijven, of je blijft worstelen en zakt verder weg in het drijfzand van verwarde gevoelens en gedachten. In het laatste geval is er veelal extra tijd, een schare aan familie, vrienden, hulpverleners of een boel medicijnen nodig om je er weer uit te trekken.

Maar hoe doe je dat dan: dwars door de narigheid heen zwemmen? En wat maakt het uiteindelijk uit of je een crisis probeert te omzeilen of er juist dwars doorheen gaat? Volgens Timothy Butler, werkzaam als Loopbaanspecialist aan de prestigieuze Harvard Business School in de Verenigde Staten kan een goed doorlopen crisis je veel waardevolle bagage voor de rest van je leven opleveren. Een flinke impasse zo nu en dan levert juist veel zelfkennis op, kan je karakter verdiepen en brengt je bij oplossingen die je zelf nooit had kunnen bedenken. 

Controle
Mits je dus in staat bent om je over te geven aan deze golf van soms ronduit ellendige gevoelens. Het vergt behoorlijk wat moed om de controle los te laten, je over te geven aan de situatie en te stoppen met piekeren. Mooie woorden die in de praktijk vaak lijnrecht tegen ons overlevingsmechanisme in gaan: ons brein gaat juist krampachtig te keer op zoek naar oplossingen, onze spieren spannen zich aan, klaar om het gevaar zo snel mogelijk te omzeilen, of om het gevecht aan te gaan. We zijn bereid alles te doen, behalve loslaten. ‘Geen optie’, zegt je rationele brein. Van dit deel van je brein zul je het dus niet moeten hebben wil je de omslag maken.

Overgave
Wat werkt dan wel? Meditatie, Mindfulness en een goede coach die jou helpt de betekenis achter de pijnlijke gebeurtenissen te vinden. Meestal levert vrij snel meer energie en een ruimer perspectief op van jezelf, je talenten en je mogelijkheden. Je gaat beseffen wat en wie echt belangrijk voor je zijn in het leven. Ook kun je je meer verbonden voelen met de wereld om je heen.Je zult beter in staat zijn je nieuwe plannen om t

Terug naar overzicht

Bekijk ook

Website laten maken door Modual.