Betekenisvol leven: het nieuwe geluk

Geluk is het modewoord van de 21e eeuw. Vele boeken zijn er de afgelopen jaren over geschreven, maar de Westerse mens lijkt er niet per se gelukkiger van te zijn geworden. Sterker nog, in de zogenaamd ‘gelukkige’ landen van de wereld komt zelfdoding juist vaak voor, aldus Emily Esfahany Smith, schrijfster van het boek ‘De kracht van Betekenis’, en oud-studente van Martin Seligman, oprichter van de Positieve Psychologie. Volgens Emily Esfahany Smith moeten we het idee van gelukkig worden vergeten en inruilen voor ‘Betekenis geven’.

Seligman is er duidelijk over: wil je langdurig gelukkiger worden, ga dan op zoek naar de zin van jouw leven, zoek uit op welke manier jij betekenis aan het leven kunt geven. Je kunt je natuurlijk vooral bezig houden met activiteiten die een snelle kick geven, zoals heel vaak uit eten, werk doen omdat het veel geld en aanzien oplevert of gewoon thuis de leukste series volgen op Netflix. Maar wanneer je te veel tijd besteedt aan het najagen van oppervlakkig genot, loop je, volgens Seligman, het risico de boot te missen naar duurzame gevoelens van welzijn en tevredenheid. Om deze duurzame gevoelens te kunnen ervaren, zul je eerst jezelf op een fundamenteler niveau moeten leren kennen. Het niveau van zelfkennis dus dat verder gaat dan de wetenschap dat je houdt van mooi weer, mooie mensen, mooie kleren, mooie spullen, lekker eten en drinken en lekker dansen of feestvieren.

Het geluksgevoel dat je krijgt van het najagen van genot zou sneller vervliegen dan het plezier dat je put uit de band die je met veel liefde, geduld en compassie opbouwt met voor jou betekenisvolle mensen en dingen in je leven. Volgens Esfahani Smith zijn we in de huidige maatschappij geneigd ons geluk veel te ver te zoeken en is het juist te vinden in de kleine dingen van het leven: dichter in de buurt van je dierbaren wonen, aanwezig zijn bij het opgroeien van je kinderen, minder spullen kopen om het milieu te sparen of het met je vrienden beleven van goede en minder goede tijden. En ja, ook werk kan daarin een bepalende rol spelen. Je talenten inzetten voor iets dat meer oplevert dan het bevredigen van je eigen behoeften, maakt een tevredener en gelukkiger mens van je. Esfahani Smith benadrukt dat alleen regelmatige zelfreflectie, juist bij tegenslag en verdriet, ons leert over wie we echt zijn en wat er voor ons toe doet in het leven. Helaas voor diegenen die het ultieme geluk nastreven: duurzaam geluk 'comes with a price'.

Terug naar overzicht

Bekijk ook

Website laten maken door Modual.