Cases

Jessie

Jessie werkte jarenlang als manager in de zorg als zij door een reorganisatie haar baan kwijt raakt. Redelijk snel daarna vindt ze een nieuwe baan in dezelfde branche maar bij een veel kleiner bedrijf. Hoewel ze hoopt genoeg uitdagingen op haar pad te vinden in dit jonge, groeiende bedrijf, pakt de realiteit anders uit. Het grootste deel van haar werk bestaat uit praktische en organisatorische taken, terwijl ze eerder uitblonk in het maken van beleid en in het managen van haar medewerkers. Wanneer Jessie duidelijk krijgt dat het nog wel even kan duren voor zij bij dit bedrijf weer het beste van zichzelf kan inzetten, is de beslissing snel gemaakt. Ze neemt ontslag en een time-out van een aantal weken om bij te komen en haar wensbaan scherp te krijgen, en vindt een goed passende baan als beleidsmaker in de zorg.

Pierre

Pierre is een succesvolle ondernemer die al op zijn 35-e de kans krijgt om te stoppen met werken: zo hoog is het bod dat hij op zijn bedrijf krijgt. Voor Pierre breekt er juist een periode van grote vertwijfeling aan: wel of niet verkopen. En wat moet hij dan verder met zijn leven? Pierre mist, ondanks zijn succes als ondernemer, erkenning en waardering in zijn omgeving voor wat hij doet. Door deze gevoelens serieus te nemen in plaats van te bagatelliseren, gaat Pierre inzien dat hij de waardering in de verkeerde hoek heeft gezocht. Hij beseft dat hij in de eerste plaats zelf zijn uitzonderlijke zakelijke talent en visie mag waarderen en erkennen. Met hernieuwd zelfvertrouwen kijkt hij naar de toekomst en zijn vervolgstap begint duidelijk te worden: doorgaan met ondernemen door een nieuw, duurzaam product op de markt te brengen. Met veel flow en binnen een paar jaar opnieuw een succesvol bedrijf tot gevolg.

Maria

Maria werkt al 15 jaar bij een meubelbedrijf. Ze is de spin in het web en kan op alle plekken in het familiebedrijf inspringen. Toch wringt er iets wat haar energieniveau naar beneden trekt. In de gesprekken wordt duidelijk dat Maria eigenlijk meer ambities heeft maar twijfelt of en hoe zij deze waar moet maken. Ook in haar privéleven staat zij voor behoorlijke uitdagingen: de opvoeding van haar 2 nog zeer jonge kinderen, die grotendeels voor haar rekening komt en de mantelzorg voor een zieke ouder. Door haar zorgen, onzekerheden en spanningen stukje bij beetje te verwerken en wat meer op afstand te zetten, en daarnaast helderheid te scheppen in de belangrijkste waarden van Maria, wordt het prioriteitenlijstje duidelijk: Ze zegt haar baan op en maakt ruimte voor haar eigen bedrijf als ontwerper. Ze ervaart meteen meer vrijheid en flexibiliteit in haar privéleven voor zichzelf en voor haar gezin. Na enige tijd zie ik Maria terug: zij werkt met veel energie aan mooie opdrachten voor haar eigen bedrijf en heeft een opleiding gevonden waar ze binnen een jaar een studie hoopt te starten. De volgende stap is meer evenwicht brengen in de verdeling van de zorgtaken met haar echtgenoot.

Heleen

Heleen heeft een mooie carrière in het buitenland als ontwerpster bij verschillende internationale bedrijven, als zij een time-out neemt in Nederland na het overlijden van haar jongere zus. Na ongeveer een jaar hoopt zij de draad met werk weer op te pakken en aan de slag te gaan. Helaas lukt het haar niet om duidelijk te krijgen hoe die vervolgstap er precies uit moet zien: weer naar het buitenland of juist niet, een groot internationaal bedrijf of juist een klein kwaliteitsgericht bedrijf, het beeld wordt maar niet duidelijk. Diverse kansrijke sollicitaties lopen in deze periode op niets uit, waardoor zij aan haar kwaliteiten begint te twijfelen. Totdat Heleen inziet hoeveel onverwerkt verdriet zij nog heeft over het verlies van haar dierbare. Juist door hier eerst de nodige aandacht en ruimte voor te maken, ontstaat niet lang daarna wel helderheid in haar wensen en prioriteitenlijst: een baan in Nederland, in de buurt van haar familie is wat zij nu nodig heeft. De stap naar een mooie werkgever is vervolgens snel gemaakt.

Joep 

Joep is een technisch specialist van 55 die op zoek is naar een nieuwe baan na het verlies van zijn vorige baan. Ondanks vele sollicitaties lukt het hem niet om ergens binnen te komen. Joep denkt dat zijn leeftijd hem flink in de weg zit en heeft er weinig vertrouwen in dat het hem nog zal lukken. Tijdens het coachtraject wordt duidelijk dat Joep vol passie praat over zijn werk als technisch specialist. Hij gaat inzien dat het zonde zou zijn als hij al deze kennis, ervaring en gedrevenheid zou laten liggen. Er ontstaat een duidelijk beeld van zijn onderscheidende kracht en van de werkplek waarbinnen hij deze optimaal zou kunnen inzetten. Het enthousiasme begint terug te komen en dat mondt uit in een prachtige kans om op gesprek te komen bij een Ministerie. Er zit nog één addertje onder het gras: de angst om te falen die door alle tegenslag in de weg is gaan zitten, juist tijdens sollicitatiegesprekken. Joep besluit met coach aandacht te geven aan deze angst met een 'awareness-oefening'. Deze ene oefening inspireert Joep om vlak voor het gesprek op een rustig plekje buiten hetzelfde te doen. Dit pakt wonderwel uit: Joep gaat angstvrij en met gezond zelfvertrouwen het gesprek in en krijgt de baan.

Kees

Kees is Communicatiespecialist en heeft veel last van stress omdat hij merkt dat een aantal zaken niet efficiënt georganiseerd worden op zijn werk en hij onnodig vaak opnieuw het wiel moet uitvinden. Wanneer werkervaring en specialismen van collega's optimaler zouden worden ingezet levert dit sneller betere resultaten op, denkt hij. Kees leert zijn frustraties om te buigen naar constructieve daadkracht en gaat op zoek naar andere wegen. Het lukt hem zijn visie intern onder de aandacht te brengen, en hij krijgt hiervoor de nodige waardering. Wanneer hij na verloop van tijd toch merkt dat er weinig verbeteringen komen in het werkproces, besluit hij zijn perspectief te verbreden: hij vindt een mooie baan bij een bedrijf dat werkt met zelfsturende teams. Dit bedrijf stimuleert mensen zoals Kees juist om met oplossingen en verbeteringen van het werkproces te komen.

Contact met mij?

Klik hier
Website laten maken door Modual.