Blog

'gETTING unstuck'

Vastzitten

Volgens kenners overkomt het ons allemaal minstens één keer in het leven: vastzitten. Bijvoorbeeld in de vorm van een ziekte, een scheiding, het verliezen van een baan, of bij het verliezen van een dierbare. Twee eigenschappen hebben deze veroorzakers van een 'emotionele crisis' gemeen: je ziet ze niet aankomen en de serieuze pogingen om jezelf uit het moeras te trekken maken de situatie alleen maar erger. Daar zit tegelijkertijd de angel van een persoonlijke crisis: soms is het buigen of barsten. Of het lukt je om dwars door de narigheid heen te zwemmen en je komt vanzelf (of met een beetje hulp) weer bovendrijven, of je blijft worstelen en zakt verder weg in het drijfzand van verwarde gevoelens en gedachten. In het laatste geval is er veel meer tijd en hulp van familie, vrienden en hulpverleners of een flinke dosis medicijnen nodig om je er weer uit te trekken. 

Van controle naar loslaten

Maar hoe doe je dat dan: dwars door de narigheid heen zwemmen? En wat maakt het uiteindelijk uit of je een crisis probeert te omzeilen of er juist dwars doorheen gaat? Volgens Timothy Butler, schrijver van het boek 'Getting Unstuck' en werkzaam als Loopbaanspecialist aan de prestigieuze Harvard Business School in de Verenigde Staten, kan een goed doorlopen emotionele crisis je veel waardevolle bagage voor de rest van je leven opleveren. Een impasse zo nu en dan geeft je zelfinzicht, helpt je karakter verdiepen en brengt je bij oplossingen die je nooit had kunnen bedenken. Wanneer je deze kans op persoonlijke verdieping (of bewustzijnsgroei) aan je voorbij laat gaan, is de kans groot dat je vaker tegen dezelfde muren blijft oplopen. Tegelijkertijd vergt het wel behoorlijk wat moed om de controle los te laten, je over te geven aan de situatie en te stoppen met jezelf af te leiden of te piekeren. Loslaten in een crisissituatie gaat immers lijnrecht tegen je overlevingsmechanisme in: je brein gaat krampachtig te keer op zoek naar oplossingen, je spieren spannen zich aan, klaar om het gevaar zo snel mogelijk te omzeilen, of om het gevecht aan te gaan. Je bent bereid alles te doen, behalve loslaten. 

Wat werkt dan wel? Meditatie, Mindfulness en een goede coach kunnen je allemaal helpen de betekenis achter de pijnlijke gebeurtenissen te vinden. Een dergelijke 'mentale reset' geeft je  kracht en zelfvertrouwen om de draad weer op te pakken en de schoonheid van het leven opnieuw te ontdekken. Ook kun je je meer verbonden gaan voelen met de wereld om je heen. Je bent beter in staat je plannen om te zetten in concrete daden. Kortom: een transformatie die je maakt tot een authentieker, verantwoordelijker en tevredener mens. 

Doorbraak

Bezigheden die je helpen om de knop stevig om te zetten of ‘the shift’ (Butler) van 'gedoe' naar nieuwe mogelijkheden te maken, zijn: tijd doorbrengen in de natuur, humor en zelfrelativering. Ook 'omdenken' komt bij een persoonlijke crisis goed van pas. Dit is een methode van Berthold Gunster die je leert om voorbij vaste patronen (‘zo hoort het’, ‘dit wordt van mij verwacht’) en bestaande kaders (‘ik moet dit alleen doen’, ‘ik kan niet leven zonder...') te kijken. Volgens Gunster bereik je het omslagpunt door stil te staan bij je problemen, ze te erkennen en de situatie te accepteren. Het moment dus dat je durft te zeggen: 'ok, dit gevecht ga ik niet winnen, ik geef het op. Laat een ander mij maar vertellen hoe nu verder, ik heb zelf echt even geen idee, help me!'. Het lijkt een verlies, maar blijkt (helaas pas later) een glorieus moment: het doorbraakmoment dat je kansen doet keren, juist door het besef dat jij niet zelf alles in de hand hebt. Hulp, kansen en mogelijkheden blijken dan uit onverwachte hoek te komen.

Als coach heb ik veel mensen mogen begeleiden naar dit magische moment van ultieme kwetsbaarheid en ook op de hoopvolle weg die erna volgt. Voor de één is de sprong (moment van overgave) groter dan voor de ander. Uiteindelijk lukt het de meeste mensen en blijkt het alle risico’s meer dan waard te zijn geweest. 

Om met een moedige quote van Loesje te eindigen: ‘Wie met beide benen op de grond blijft staan, komt niet ver’.

.

Contact met mij?

Klik hier
Website laten maken door Modual.